NYHED 2024 - Bliv uddannet guide i Val Thorens  Læs mere her

 Et sabbatår med mening

 - få et unikt cv, unikke oplevelser og venner for livet!

Ofte stillede spørgsmål og svar (F.A.Q)

Vi har gennem tiden fået mange spørgsmål omkring livet som guide, løn, skolen og meget mere. Herunder har vi besvaret nogle af de mest hyppige spørgsmål. 

Hvad er Utopia guideschool?

Utopia er den brancherelevante og personlige guideskole. Vi har sammensat et uddannelsesforløb, der sikrer dig, den mest professionelle og omfattende rejselederuddannelse i branchen. Vi håndplukker de bedste instruktører fra rejsebranchen til at stå for undervisningen, og de har alle til fælles at de arbejder i rejsebranchen, f.eks. som destinationschefer eller rejseledere, og ved derfor hvad der rører sig netop nu indenfor branchen.

Med afsæt i en bred og dyb forståelse for de ønsker, behov og udfordringer som rejsebureauerne står overfor i arbejdet med gæsterne på destinationerne, uddanner vi på Utopia Guideskole branchens bedste og dygtigste guider. Derfor uddanner vi vores elever efter branchens behov og udvikler eleverne både fagligt og på det personlige plan, så de kan stå imod de udfordringer som vil møde dem når de kommer ud og skal i uniformen.

Hvor i verden kan jeg arbejde?

I princippet er der stort set ikke grænser for, hvor du kan arbejde. Dog foregår det som oftest sådan, at du bliver tildelt en destination hos din ønskede arbejdsgiver som din første destination. Herefter har du selv indflydelse på, hvor du kommer hen. Mange rejsebureauer gør det således, at du ønsker og prioriterer, hvor du ønsker at arbejde. Jo mere erfaring du har, jo flere muligheder og højere prioritet har du.

Hvad får jeg i løn?

Under skolen får du ikke løn. Når du efterfølgende kommer i job som guide, vil din kommende arbejdsgiver betale din løn. Lønnen varierer meget alt efter, hvilket selskab du kommer til at arbejde for, og hvor i verden du arbejder.
Du får flybillet t/r betalt samt stillet bolig til rådighed. Ved at arbejde i udlandet findes der skattemæssige fordele. Dette er alt sammen noget, du vil få undervisning i på guideskolen.

Det er meget forskelligt, hvad du får i løn som guide. Det kommer an på, hvilket selskab du arbejder hos, og hvor megen erfaring og ansvar du har. På din første sæson som guide ligger niveauet typisk på ca. 4.000-6.000 kr. Det lyder måske ikke af meget, men du skal tænke på, at mange udgifter bliver dækket af din arbejdsgiver. Det er ting som bolig, transport og forsikringer. Ud over det er der en masse fordele ved at være guide. Du får typisk rabat eller spiser endda gratis på nogle af de restauranter, som selskabet samarbejder med. Det kan også være, at du har fået lov til at spise på hotellet, når du kommer for at besøge dine gæster. Skal du ud at have en fyraftensøl med dine kollegaer, er der typisk også mange steder, hvor du får rabat.

Hvad er optagelseskravene?

Det eneste krav er, at du er fyldt 18 år (du bliver 18 det år du tager på guideskole). I forhold til det efterfølgende arbejde, er der mange rejsebureauer der gerne ser, at du kan begå dig på engelsk og har kørekort, men det er ikke et krav.

Hvordan ansøger jeg om en plads på skolen?

Der er ingen ansøgning. Du skal blot melde dig til her, så hjælper vi dig hele vejen til drømmejobbet!

Hvordan fungerer jobgarantien?

En vision for Utopia guideskole er, at alle vores beståede elever efter endt uddannelse har kompetencerne til at kunne få job hos netop det selskab de ønsker, og inden for deres foretrukne område.

Langt størstedelen af vores elever kommer (hvis de ønsker det) i job efter uddannelsen - også dem der ikke består deres eksamener og derved ikke har jobgaranti. Utopia har den absolut højeste ansættelsesprocent efter skolen og det skyldes helt sikkert, at rejsebureauerne ved at en elev med et afgangsbevis fra Utopia, er blandt branchens klart bedst uddannede.

Jobgaranti indebærer at alle elever der består og bliver godkendt til jobgarantien efter uddannelsen, tilbydes et job i rejsebranchen. Dette kan være som guide, rejseleder, aktivitetsguide/animatør, børneguide, skiguide, hotelpersonale, receptionist m.v.

Hvor lang tid der går fra du har afsluttet guideskoleuddannelsen til du står i din uniform kan variere. Tidspunktet for hvornår du kommer ud i job, afhænger af, hvornår selskaberne mangler nyt personale. Der kan gå alt fra et par dage (nogle elever tager direkte fra skolen og videre ud i verden) og op til 4-5 måneder inden du står med en kontrakt i hånden. 
 
Vil du, kan du også udskyde din jobgaranti, og komme i arbejde senere. Det kan feks. være at du har nogle ting hjemme i Danmark, der skal ordnes inden.

  
Tryghedsgaranti

Det betyder, at såfremt dit skoleophold aflyses inden afrejse, uanset årsag, så kan du omkostningsfrit vælge at blive flyttet til en kommende guideskole eller få fuld refundering for skoleopholdet.

Du kan læse mere om tryghedsgarantien her.

Værelser / indkvartering (Mallorca)

Vi har på Utopia valgt at eleverne bor 3 sammen, fremfor eneværelser eller 2 elever sammen. Vi ved af erfaring at eleverne får langt mere socialt sammen, ved at bo flere sammen, fremfor at bo alene eller kun sammen med en enkelt. Dette afspejler også i højere grad de forhold, man må forvente når man efterfølgende skal arbejde som rejseleder, hvilket er vigtigt at have fokus på, da en stor del af eleverne kommer til at at skulle bo på denne måde efter endt skoleophold, når de skal ud og arbejde i rejsebranchen.

Vi har også stort fokus på at holde prisniveauet så langt nede som muligt, så alle kan få råd til at komme på guideskole. Så i stedet for at eleverne bor på et hotelværelse 2 og 2 og deler betalingen for værelset i 2. Har vi i stedet valgt at kigge efter store og fine lejligheder på et lejlighedshotel hvor eleverne kan bo 3 og 3 i hver lejlighed så prisen er lavere. På den måde kan vi holde prisen nede, men stadig sikre både kvalitet og høj standard på indkvarteringen.

Man har altid mulighed for at tilvælge eneværelse, dog er dette mod ekstra betaling.

Værelser / indkvartering (Alperne)

Værelsestyper i alperne
Det er ikke muligt at "få dit eget værelse hvor du kan lukke døren".
Det sociale og fælleskabet er en vigtig del under et skoleophold som dette og derfor kan du vælge mellem at bo i følgende typer af værelser og lejligheder. Du vælger når du booker din plads, men husk det er først til mølle.

DEL I 6 PERSONERS LEJLIGHED (tilvalg - 500 kr)
Eksempel på lejlighed for 6 personer består af to soveværelser, køkken og eget badeværelse. Denne lejlighed er enkel men tilbyder et meget behageligt ophold. Denne lejlighed har 2 soveværelser, hvor der er plads til højst 6 personer. Dette alternativ er et tilvalg som koster 500 kr.

Soveværelse 1: 3-personer værelse

Dette soveværelse har direkte adgang til køkkenet og andet soveværelse, det har også en sofa og et lille bord. Det har 3 enkeltsenge.

Soveværelse 2: 3-personer værelse

Dette soveværelse har adgang til badeværelset. Det har 3 enkeltsenge.


DEL I 4 PERSONERS LEJLIGHED (tilvalg - 500 kr)
Eksempel på lejlighed for 4 personer består af et soveværelse, en seng / stue med et lille køkken og et eget badeværelse. Denne lejlighed tilbyder et meget behageligt ophold. Dette alternativ er et tilvalg som koster 500 kr.

Soveværelse 1: dobbeltværelse

Dette soveværelse har 2 enkeltsenge.

Soveværelse 2: stue / dobbeltværelse

Dette er stuen i lejligheden, den har også et bord med plads til 4 personer og adgang til eget badeværelse. Det har 2 enkeltsenge.

"DORMITORY" (normalpris / inkluderet)
Sovesalen er vores enkleste, men også mest hyggelige og sociale indkvartering. Du bor ganske enkelt, men værelserne er lækre og ny renoverede. Inde i sovesalene er der køjesenge og skabe hvor du kan have dine personlige ejendele.

I sovesalen har du din egen seng med sengelys. Sengene er køjesenge, som er adskilt af en træbarriere fra de andre køjesenge.

De delte badeværelser har håndvask og brusere og kan findes tværs af gangen. De er friske og renoveret i 2015. Der er en separat toiletblok, som også kan nås gennem gangen. 

Forsikring

Rejseforsikring
Vi ved, at det i nogle tilfælde kan forekomme privatiseret behandling til egenbetaling på Mallorca og I Alperne. Derfor informerer vi altid vores elever inden skolen om forsikringer, og at de skal være opmærksomme på dette.
 
Vi ved også, at der senere plejer at komme nogle spørgsmål omkring rejseforsikring, og derfor vil vi her kort informere og vejlede om dette (du kommer som elev også til at selv blive klogere på dette på skolen, da rejseforsikringer er et fag, og noget som er vigtigt, at du har styr på, når du fremover skal hjælpe dine gæster på destinationerne med deres forsikringer).
 
Der findes mange forskellige rejseforsikringer og forsikringsselskaber, og derfor varierer priserne en del. Det der afgør prisen er oftest dækningen, længde og selvrisiko ved brug af den (altså hvor stor egenbetaling du skal betale ved brug).
 
Den forsikring vi tilbyder er ikke den billigste på markedet, men den har den dækning, som vi kan stå 100% inde for. Den gælder under et skoleophold som Utopia Guideschool i udlandet, og den er enkel at bruge, hvis der sker noget på destinationerne. Derudover kender de fleste udenlandske hospitaler/lægekliniker rejseforsikringen. Den gælder for alle 32 dage på Mallorca (en normal rejseforsikring er kun gyldig op til 30 dage af gangen).

Du har med denne forsikring ingen selvrisiko, når den bruges = 0 kr. i egenbetaling (OBS: den er med selvrisiko eliminering). 

Selvrisiko eliminering vil vi anbefale dig at tegne i den forsikring du vælger. Du kan på den måde bruge forsikringen uden at det koster dig noget, hvis det skulle blive aktuelt. Normalt betales der en selvrisiko på 1000 kr. ved de fleste forsikringer, og 1000 kr. er ofte mere, end hvad et enkelt besøg hos lægen koster på Mallorca eller i Alperne.
 
Du kan helt sikkert finde mange forsikringer, som er gode, og som også gælder under skoleopholdet på Mallorca eller i Alperne. Vi vil blot huske dig på, at du skal sørge for en forsikring til skoleopholdet og tjekke, hvordan din forsikring dækker dig, så du har den ønskede dækning, hvis uheldet er ude og du skal benytte dig af den.

 Ring til os på +45 48 41 01 81, hvis du ønsker at høre mere om mulighederne og priser.

Hvis du har forsikring fra eget forsikringsselskab, skal vi have oplyst forsikringsselskab samt policenummer inden afrejse til guideuddannelsen. Vær opmærksom på, at forsikringen skal dække under hele uddannelsesforløbet.

Afbestillingsforsikring

Med en afbestillingsforsikring får du rejsens fulde beløb tilbage(eklsklusive prisen for afbestillingsforsikringen), hvis du kommer til skade eller bliver syg, og kan fremvise en lægeerklæring, som fraråder dig at rejse. Forsikringen dækker således i tilfælde af akutopstået sygdom som gør at man ikke kan komme afsted på sin rejse.

Afbestillingsforsikringen dækker ikke kroniske/eksisterende lidelser eller sygdomme, som var til stede ved tegning af afbestillingsforsikringen. 

Afbestilling på grund af ændrede rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet er ikke et skadestilfælde, der er omfattet af de årsager til dækning, som er nævnt i forsikringsbetingelserne for vores afbestillingsforsikring. Afbestillingsforsikringen dækker ikke hvis afbestillingsgrunden er pandemi.

Skal der gøres brug af afbestillingsforsikringen skal afbestillingsgrunden på tilfredsstillende vis kunne dokumenteres med en erklæring fra en uvildig læge eller lignende.

 

Mad / halvpension

Grundprisen for et skoleforløb er uden pension, men halvpension kan tilkøbes. Lejlighederne vores elever bor i, er alle udstyret med et fint lille køkken, hvor der er mulighed for selv at lave mad i løbet af skoleopholdet. 
Vi anbefaler dog stadig at tilvælge pension, da vi derved sikrer at alle får en både varieret og næringsrig kost i løbet af de 5 uger. Samtidig er der et socialt samvær blandt eleverne ifm måltiderne, som det er en skam at gå glip af.

Du har mulighed for under dit hele dit skoleophold at tilvælge halvpension, det vil sige morgenmad og aftensmad. Vi anbefaler alle vores elever at tilkøbe halvpension, da dette ofte er både den bedste og billigste måde at klare sig gennem guideskolen.

Tilkøb af halvpension på skoleopholdet koster på Mallorca kun 4.499 kr og i Alperne kun 4.999 for hele opholdet og vælges til ved bestilling af guideskolen.

Lommepenge

Hvor mange lommepenge du har brug for, er jo selvfølgelig meget individuelt. Men tidligere elever har oplyst at de typisk har brugt 3.000-4.000,- i løbet af deres ophold, hvis de har haft tilkøbt halvpension, og 7.000-8.000,- hvis de ikke har haft halvpension i deres ophold.

Om betalingen

Godt at vide! Når du bestiller dit Utopia Guideskoleophold er betalingen delt op i 3 rater. 

DELBETALING - BETAL I RATER

Når du booker din guideskole, behøver du ikke betale HELE beløbet på én gang. Vi tilbyder nemlig at du betaler dit skoleophold i 3 rater:

1: Ved booking betales 0 kr
2: Indenfor 7 dage efter bestilling betaler du 2.000 kr
3: 100 dage inden afrejse betaler du 3.000 kr
4: 60 dage før afrejse betales restbeløbet

Hvordan er en typisk dag på skolen?

Tiden på skolen handler meget om personlig udvikling, kropssprog, førstehåndsindtryk, personlig branding og meget mere. En stor del af undervisningen består naturligvis også af de mange forskellige praktiske arbejdsopgaver, du har som guide. Du kommer til at opleve MEGET praktisk undervisning. 

Vi starter typisk dagen med morgenmad sammen kl 08.00 og derefter er det undervisning med nogle mindre pauser fra kl 09.00-13.30.

Du har siesta/pause fra ca. 13.30 -16.00 hvor du kan nyde solen, poolen, stranden og hygge med de andre elever.

Fra 16.00-18.00 er det undervisning igen, hvor du efter har aftensmadspause til ca kl 20.00.

Vi holder aften events, arrangementer og undervisning fra ca. 20.00 til 22.00. 

Så lange men spændende og meget sjove dage! 

Hver uge er der ca. en hel fridag. 

Du kan høre mere om hverdagen på skolen i filmen her hvor Camilla og Mathias fortæller mere.

Hvad, hvis jeg ikke består?

Det er klart at man kan mislykkes på en eksamen, men man skal ikke være så nervøs for at det ødelægger de efterfølgende chancer for at komme i job efter skolen. Hvis man viser engagement, vilje og lysten til at lære, så tager din mentor og Gustaf (som er ansvarlig for alle vores samarbejdspartnerselskaber og jobmatch mellem elever og rejsebureauerne) en samtale om dine muligheder.

Vi giver jobgaranti til alle som består. Men vi er der stadig for ALLE elever, og hjælper så vidt muligt med at finde et job, med udgangspunkt i de ønsker og kompetencer som eleven har.

Det er ikke sikkert at man er klar til præcis det ønskede job direkte efter skolen. Men ved at samle erfaring fra forskellige andre jobs, kan man udvikle sig på de områder,  der måske har haltet lidt. Herefter kan man jo så gå ind og søge drømmejobbet.

Vi vejleder og hjælper selvfølgeligt også dem som ikke består,  i forhold til hvordan de bedst muligt kan komme videre i rejsebranchen efter skolen.

Vi hjælper så vidt muligt alle elever på skolen med at finde et job efter skolen. Men de elever der har bestået alle eksamener og fået jobgaranti, vil stå først i køen når rejsebureauerne kommer og rekrutterer. 

Hvilke eksamener er der?

Jeg har hørt noget om et legat?

Du har 4 gange om året muligheden for at blive udvalgt som vinder af vores store legat på 12.500,- til betaling af din guideuddannelse hos Utopia Guideskole. Vi udvælger samtidig 5 vindere af vores mellem legat på 5.000,- og 10 vindere af vores lille legat på 2.000,-. Det eneste du skal gøre for at deltage er, at tilmelde dig vores legatprogram.

Legatprogammet består af nogle få relevante spørgsmål som henvender sig til dig og dine personlige mål og ambitioner. Du vil kort tid efter tilmelding modtage en uddybende mail med mere information om forløbet. Vi ønsker dig held og lykke!

Deltag her.

Jeg har hørt at man kan komme til foredrag?

Vi inviterer løbende til inspirerende foredrag. 

OBS: Vi har nu gjort det ENDNU ENKLERE FOR DIG AT DELTAGE.

Vi kommer nemlig til at gennemføre de kommende foredrag med mulighed for både deltagelse online og med fremøde. På denne måde, vil vi til de kommende online-foredrag komme helt HJEM TIL DIG, samtidigt som vi også holder foredrag med mulighed for fremmøde centralt i Danmark(Odense centrum).

Uanset hvad du vælger, fremmøde eller online-foredrag, så kan du se os samt vores præsentation og stille spørgsmål og få svar på alle dine spørgsmål.

Du finder dit foredrag her. 

Hvad med guideskolen i Alperne?

Hvad er #UtopiaFamily?
Hvad skal man pakke og tage med til en guideskole?

For at gøre det super nemt, så har vi lavet en pakkeliste, som alle kan printe ud og sætte ✔️ ved så du har det hele med. Ca. 2-3 uger for udrejse vil vi slå denne pakkeliste op i FB-gruppen som elverne på skolen bliver inviteret til. 

Allerede nu vil vi dog komme med nogle gode tips.

- Bærbar computer
Vi anbefaler at have en bærbar computer eller iPad med.

- Tøj
Det anbefales at medbringe tøj/sko til aktiv undervisning (træningstøj er en god idé at have med). En del af undervisningen foregår selvfølgelig ude i solen, så pak noget tøj, som I føler jer godt tilpas i.

- Trøje og lange bukser
Det kan til tider blive lidt køligt om aftenen, så det er en god ide at pakke en trøje og nogle lange bukser.

- Badetøj
… Når det er sagt, så skal i selvfølgelig heller ikke glemme at pakke jeres sommer/badetøj, solbriller og solcreme.

- Badehåndklæde
Det er en god idé at pakke et badehåndklæde til strandturen, da hotellets håndklæder ikke må forlade værelset.

- Undertøj
Det er en god idé at medbringe undertøj til ca. 2 uger (så du ikke skal stresse med at finde et vaskeri).

- De aktuelle baggageregler og hvad det er tilladt at medbringe på netop din flyafgang oplyser vi dig sammen med øvrige udrejse- og flyinformationer som vi giver dig ca. 14 dage inden afrejse. 

Det er allerede nu en god ide at lære dig selv, hvordan man pakker sin kuffert inden for det tilladte, så man er klar til livet som rejseleder.

Hvad menes med "perfect match"?

Utopia Guideschool sender hvert år masser af elever ud til en lang række rejseselskaber.

Vi hjælper også rejseselskaberne systematisk og professionelt i processen med at finde, tiltrække, rekruttere, interviewe og on-boarde medarbejdere til deres organisation.

Vi sætter stor ære i dette arbejde, så elevernes ønsker, færdigheder og ambitioner matcher rejseselskabernes job, krav og behov, så det "perfekte match" opstår hver gang.