NYHED 2024 - Bliv uddannet guide i Val Thorens  Læs mere her

Guidejobs

 - mange veje at tage

Typer af guidejobs

Der findes rigtig mange forskellige muligheder for et job i rejsebranchen! Derudover tilbyder rejsebranchen stor mulighed for udvikling samt på sigt at bygge en karriere indenfor turisme. 

De mest kendte stillingsbetegnelser er nok "guide" eller "rejseleder", men der findes rigtig mange forskellige jobs man kan varetage med en uddannelse fra Utopia Guideschool i bagagen. Mange rejseselskaber har f.eks. deres egne hoteller, hvor de ansætter personale til forskellige servicefunktioner over en hel sæson. Mange hoteller har også deres egne animations/underholdningsteams og børneklubber, hvor der er fast personale ansat til til underholde gæsterne i løbet af dagen og om aftenen.
Men også bare indenfor begrebet "guide" findes der mange variationer, da der er stor forskel på arbejdet som f.eks. ungdomsguide ift et job som charterguide. Her nedenfor kan du læse mere om nogle af de mange jobmuligheder, du har efter skolen.

Charterguiden

Ordene guide, rejseguide og rejseleder bruges ofte om charterguiden. Hvilket udtryk, der anvendes, kommer an på det selskab, du arbejder hos.

Men ens for dem alle er er, at du arbejder i sydens sol, hvor service er i højsædet. Du kan arbejde som charterguide både sommer og vinter, da der er jobmuligheder året rundt. Du vil derfor skifte fra en sommerdestination (f.eks. Grækenland, Spanien, Portugal) i efteråret til en vinterdestination om vinteren (f.eks. de Kanariske øer, Thailand, Egypten, Dubai). 

Opgaver som hotelservice, transfer, velkomstmøde og udflugter pryder typisk din hverdag. Du skal være meget alsidig i jobbet, fordi du netop skal være i stand til at klare alle serviceopgaverne. Når du er på hotelbesøg, er det din opgave at løse de problemer, dine gæster evt. kommer med. Heldigvis byder jobbet som serviceguide oftest på glade gæster! Som charterguide har du mange forskellige opgaver. Du kører f.eks. også udflugter, arbejder i lufthavnen og afholder aktiviteter for dine gæster, voksne som børn. 

Gæsterne kommer til dig for at få tips og viden omkring området og destinationen. Derfor er det vigtigt, at du har styr på al viden på destinationenog altid møder velforberedt op.

Flere charterselskaber og skiselskaber har samarbejde, så du har mulighed for at hoppe frem og tilbage mellem de to selskaber og dermed skifte mellem at være charterguide i sommerhalvåret og /skiguide i vinterhalvåret, hvis man ønsker det. 

Skiguiden

Charterferier udgør den største del af rejsebranchen, men lige i hælene kommer skibranchen! Skiferier har altid været populært i Skandinavien - og det er også meget populært at blive skiguide! Du bliver uddannet til skiguide på Utopia Guideschool som en del af hele grundforløbet samt et skiguide specialmodul, som er obligatorisk for alle. 

Som skiguide har du mange lignende opgaver som charterguiden, hvor service igen er i højsædet og din vigtigste opgave. Desuden er der et stort arbejde i koordinering af de ankommende gæster med fly, i bus og i bil. Arbejdsopgaverne inkluderer også informationsmøde, pistevisning og fælles skiløb. Der tager ma typisk et par gange i ugen tager gæsterne med ned ad dine foretrukne pister og anbefaler de bedste hytter og restauranter. Du står også for at afholde fantastiske arrangementer som f.eks. skipicnic på pisten, hvor du forbereder en lækker frokost og stiller klar på pisten, hvor du og dine kollegaer griller og spiser sammen med gæsterne. Der kan også være arrangementer for de små med f.eks. kælk og kakao eller lignende. 

Når solen går ned er du som skiguide oftest med dine gæster på afterski, hvor du står for at skabe den helt rette stemning i alperne!

Afterskiing er nemlig også ofte en stor del af at være skiguide i sneen. Det afholdes for gæsterne, så de har mulighed for at komme forbi og stille spørgsmål eller få en hyggelig snak. Her vil der blive spillet op til dans på borde, bænke og på baren med de fælles afterski danse, som du vil få kendskab til som skiguide.

Flere charterselskaber og skiselskaber har samarbejde, så du har mulighed for at hoppe frem og tilbage mellem de to selskaber og skifte mellem at være charterguide i sommerhalvåret og være skiguide i vinterhalvåret.

Sport - og fitnessguiden

Mange selskaber har i dag meget fokus på aktiv ferie, med træning og andre sportsrelaterede aktiviteter. Det er en tendens i samfundet, som kun vokser hver dag - og derfor følger rejseselskaberne med! Du kender måske til store sportsresorts som Club La Santa eller Playitas, som er nogle af de mest besøgte af Skandinaviske gæster. På f.eks. de store sportsresorts eller rejseselskabernes andre sportsresorts, har du mulighed for at arbejde som fitnessguide! 

Her har du som sport- og fitnessguide ansvaret for at planlægge de daglige aktiviteter og "køre holdpas" som f.eks. morgenyoga eller HIIT.
Du varetager samtidig også serviceopgaver, og er generelt med til at give gæsterne den perfekte rejseoplevelse med bevægelse og træning i fokus. 

 

Ungdomsguiden

Er du festens midtpunkt? Er du udadvendt, fuld af energi og starter altid festen? Har du et sælger gen? Så er ungdomsguide måske dit kommende guidejob!

Hvad mange ikke ved er, at du i jobbet som ungdomsguide har et af de allerhårdeste job. Sæsonen er typisk kort, men til gengæld meget intens og tidskrævende. Du er meget "på" og er en stor del af dine gæsters ferie og deres samlede oplevelse.
Du er med til at arrangere underholdende aktiviteter om dagen samt de fedeste fester om aftenen. Du skal udvise et imponerede energiniveau og skabe god stemning tæt på 24/7. Selvom dine gæster har tømmermænd, skal du sælge aftenens fest til dem.

Det kræver samtidig, at du er en god sælger og er bevidst om, at du tilbyder dem oplevelser og gode minder. Dit overblik og fokus skal være i højsædet, når du har med unge og ofte berusede gæster at gøre på Europas største festdestinationer som f.eks. Sunny Beach i Bulgarien, Ayia Napa på Cypern og Magaluf på Mallorca.

Det er ett hårdt, men utrolig lærerigt job, som også giver dig fantastiske minder for livet!

 

Børneguiden

Jobbet som børneguide er utrolig positivt og livsbekræftende. Du er med til at gøre forældrenes og specielt børnenes ferie uforglemmelig. Måske du selv har været på en charterferie som barn, hvor du mødte de søde børneguider i børneklubben? Mange børn husker deres guider forevigt.

Din opgave som børneguide er at skabe et frirum for de voksne og et eventyrligt univers for børnene. De kommer til at elske dig, og der er ofte gråd i lufthavnen, når du siger farvel og tak for denne gang. Børneklubber finder man ofte på de store koncepthoteller og resorts, hvor der er masser af plads og gode faciliteter. Du bærer et stort ansvar for, at alle børnene morer sig og kan være med uanset alder, men også at sikkerheden er i orden. 

Du er med til at udarbejde et program samt arrangere og afvikle de mange aktiviteter i løbet af dagen - kun fantasien sætter grænser! Dagsaktiviteter kan f.eks. være skattejagt, det kreative hjørne, lege, udflugter mm. Om aftenen afvikles oftes minidisco på hotellets scene inden aftenens underholdning starter. 

Animationsguiden

Efter uddannelsen hos Utopia Guideschool kan du også blive animationsguide!

Direkte oversat betyder det egentlig "underholdning". Mange hoteller har deres eget animationshold, hvis fornemmeste opgave er at underholde gæsterne i løbet af deres ferie på hotellet.

Du vil indgå i et team af flere forskellige nationaliteter, så man rammer de mange sprog, der kan være på et stort hotel. Om dagen er du med til at afvikle forskellige aktiviteter, som tilbydes til gæsterne. Det kan være alt fra kort, poolquiz og bordtennins til brætspil og holdsportskonkurrencer. Vandgymnastik er også en populær aktivitet på ethvert hotel, som animationsguiderne også står for! 

Når solen er gået ned, inviteres der til aftenshow med underholdende indslag og vidunderlig musik. Her vil man som animationsguide i nogle hoteller være med i showteamet eller være vært på showet. 

Udflugtsguide

På destinationer, hvor der tilbydes lange og krævende udflugter, bruges der deciderede udflugtsguider. Du udgør en stor del af den oplevelse, som gæsterne ofte betaler mange penge for. Det kan være lange udflugter, hvor du er på hele tiden. Dine gæster har en stor forventning om, at du besidder omfattende viden om de steder og seværdigheder, I kommer forbi. Du skal være nysgerrig og altid forsøge at udvide din horisont og viden omkring udflugternes indhold. 

Udviser du den rette indstilling og egen personlige interesse for emnet, bliver du en rigtig god udflugtsguide. I nogle uger kan du også udføre de samme opgaver som serviceguider.

Lufthavnsguide

På de store og mest populære destinationer har de store selskaber med lufthavnsguider. Du vil opleve at skulle hente og bringe dine gæster fra lufthavnen til deres hotel og omvendt flere gange om ugen, måske endda flere gange om dagen. Du sørger for, at alt det organisationsmæssige i lufthavnen forløber så nemt som overhovedet muligt og har det store overblik!

Det er et job, hvor der er run på og hvor hver dag er ny! Du skal elske at have travlt og give gæsterne god start samt afslutning på deres ferie.