NYHED 2024 - Bliv uddannet guide i Val Thorens  Læs mere her

Job som rejseguide

Typer af jobs du kan komme ud i som rejseleder.

 

Jobmuligheder i rejsebranchen

 

Der findes rigtig mange forskellige muligheder for et job i rejsebranchen. De mest kendte stillingsbetegnelser er nok "guide" eller "rejseleder", men der findes rigtig mange forskellige jobs man kan varetage med en uddannelse fra Utopia i bagagen. Mange rejseselskaber har f.eks. deres egne hoteller, hvor de ansætter personale til forskellige servicefunktioner over en hel sæson. Mange hoteller har også deres egne animtions/underholdningsteams og børneklubber, hvor der er fast personale ansat til til underholde gæsterne i løbet af dagen og om aftenen. Men også bare indenfor begrebet "guide" findes der mange variationer, da der er stor forskel på arbejdet som f.eks. ungdomsguide ift et job som charterguide. Her nedenfor kan du læse mere om nogle af de mange jobmuligheder, du har efter skolen:

 

 

Skiguide

Som vinterguide på ski, kan du opleve, at gæsterne ankommer i bus, bil eller med fly. Det er forskelligt alt efter, hvor du arbejder, og hvilket selskab du arbejder for. Er du skiguide, kan arbejdsopgaverne bl.a. omhandle informationsmøde og fælles skiløb, hvor du typisk et par gange i ugen tager gæsterne med ned ad dine foretrukne pister og anbefaler de bedste hytter og restauranter. Du står for at afholde arrangementer som f.eks. picnic på pisten, hvor du forbereder en lækker frokost og stiller klar på pisten, hvor du og dine kollegaer spiser sammen med gæsterne. Afterskiing er også ofte en stor del af at være vinterguide i sneen. Det afholdes for gæsterne, så de har mulighed for at komme forbi og stille spørgsmål eller få en hyggelig snak. Her vil der blive spillet op til dans på borde, bænke og på baren med de fælles afterskiingdanse, som du vil få kendskab til som skiguide.

Flere charterselskaber og skiselskaber har samarbejde, så du har mulighed for at hoppe frem og tilbage mellem de to selskaber og skifte mellem at være sommerguide/charterguide i sommerhalvåret, og være vinterguide/skiguide i vinterhalvåret.

 

Charterguide

Ordene guide, rejseguide og rejseleder bruges ofte om charterguiden. Hvilket udtryk, der anvendes, kommer an på det selskab, du arbejder hos. Betegnelsen sommerguide anvendes om denne jobtype blandt gæster. Når du er charterguide, er du dog ikke blot sommerguide. Du kan være charterguide både sommer og vinter. Altså har du jobmuligheder hele året rundt. Du har mulighed for at skifte destination mellem sommer og vinter.

Opgaver som hotelservice, transfer, velkomstmøde og udflugter pryder typisk din hverdag. Du skal være meget alsidig i jobbet, fordi du netop skal være i stand til at klare alle serviceopgaverne. Når du er på hotelbesøg, er det din opgave at løse de problemer, dine gæster evt. kommer med. Heldigvis byder jobbet som serviceguide oftest på glade gæster. Betegnelsen serviceguide bruges hos nogle selskaber og internt blandt guider som en beskrivelse, der dækker over guiden, der ønsker at møde gæsterne på tomandshånd frem for at køre tunge udflugter. Det kan være på hotelservice, til velkomstmøder, ved telefonopkald osv. Gæsterne kommer til dig for at få tips og viden omkring området og destinationen. Derfor er det vigtigt, at du har styr på al basal viden og altid møder velforberedt op.

Flere charterselskaber og skiselskaber har samarbejde, så du har mulighed for at hoppe frem og tilbage mellem de to selskaber og dermed skifte mellem at være sommerguide/charterguide i sommerhalvåret og vinterguide/skiguide i vinterhalvåret.

 

 

Rundrejseleder

Rundrejseleder er et krævende job, som du oftest skal bruge et par sæsoner som serviceguide eller udflugtsguide for at kunne få. Du er sammen med dine gæster i stort set alle timer i døgnet, fra de lander i lufthavnen, til de tager hjem igen. En rundrejse kan være fra syv dage og helt op til 28 dage. Det kan være et eller flere lande, du bevæger dig igennem. Du skal besidde en imponerende viden om alt, hvad I ser. Du skal altid være forberedt på tillægsspørgsmål fra din gæster. Du er typisk eneste guide på destinationen med en destinationschef i den nærmeste storby. Det kræver derfor, at du er meget selvstændig og interesserer dig for historie og kultur. Du skal have en naurlig interesse og motivation for at udbygge din i forvejen omfattende viden.

 

Børneguide

Jobbet som børneguide er utrolig positivt og livsbekræftende. Du er med til at gøre forældrenes og specielt børnenes ferie uforglemmelig. Du skaber et frirum for de voksne og et eventyrligt univers for børnene. De kommer til at elske dig, og der er ofte gråd i lufthavnen, når du siger farvel og tak for denne gang. Børneklubber finder man ofte på de store hoteller og resorts, hvor der er masser af plads og gode faciliteter. Du bærer et stort ansvar for, at alle børnene morer sig og kan være med uanset alder. Du er med til at udarbejde et program samt arrangere og afvikle de mange aktiviteter.

 

Ungdomsguide

Hvad, mange ikke ved, er, at du i jobbet som ungdomsguide har et af de allerhårdeste job. Sæsonen er typisk kort, men til gengæld meget intens og tidskrævende. Du er meget på og er en stor del af dine gæsters ferie og deres samlede oplevelse. Du er med til at arrangere underholdende aktiviteter om dagen samt de fedeste fester om aftenen. Du skal udvise et imponerede energiniveau og skabe god stemning tæt på 24/7. Selvom dine gæster har tømmermænd, skal du sælge aftenens fest til dem. Det kræver, at du er en god sælger og er bevidst om, at du tilbyder dem oplevelser og gode minder. De kommer til at takke dig for, at du fik dem med til festen. Dit overblik og fokus skal være i højsædet, når du har med berusede gæster at gøre. Et hårdt, men utrolig lærerigt job, som også giver dig fantastiske minder for livet. 

 

 

Aktivitets-/animationsguide

Mange hoteller har deres eget animationshold. Du indgår i et team af flere forskellige nationaliteter, så man rammer de mange sprog, der kan være på et stort hotel. Om dagen er du med til at afvikle forskellige aktiviteter, som tilbydes til gæsterne. Det kan være alt fra kort og brætspil til holdsportskonkurrencer. Vandgymnastik er også en populær aktivitet. Når solen er gået ned, inviteres der til aftenshow med underholdende indslag og sketches. Aktiviteterne kan også foregå uden for hotellet. Her vil du opleve flere opgaver, som minder lidt om en serviceguides opgaver. Det kan være en guidet cykeltur i området.

 

Udflugtsguide

På destinationer, hvor der tilbydes lange og krævende udflugter, bruges der deciderede udflugtsguider. Du udgør en stor del af den oplevelse, som gæsterne ofte betaler mange penge for. Det kan være lange udflugter, hvor du er på hele tiden. Dine gæster har en stor forventning om, at du besidder omfattende viden om de steder og seværdigheder, I kommer forbi. Du skal være nysgerrig og altid forsøge at udvide din horisont og viden omkring udflugternes indhold. 

Udviser du den rette indstilling og egen personlige interesse for emnet, bliver du en rigtig god udflugtsguide. I nogle uger kan du også udføre de samme opgaver som serviceguider.

 

Lufthavnsguide

På de store og mest populære destinationer kører de store selskaber med deciderede lufthavnsguider. Du vil opleve at skulle hente og bringe dine gæster fra lufthavnen til deres hotel og omvendt flere gange om ugen, måske endda flere gange om dagen. Du sørger for, at alt det organisationsmæssige i lufthavnen forløber så nemt som muligt.